Lunchcafé

Activiteitencentrum en Leerwerkbedrijf
De Mekkertil 

Lunchcafé De Mekkertil

                                Tolberterstraat 36 - 9351 BH - Leek - 0594-237007 - [email protected]

                                                                                             Ons verhaal

Mekkertil legt accent op culinair moment


De geur van vers bereide soep prikkelt je neus. Bij binnenkomst in het nieuwe lunchcafé Mekkertil in het dorpshuis De Til aan de Tolberterweg in Leek heb je ook als buitenstaander direct een thuisgevoel. Winkelend publiek kan er op doordeweekse dagen en zaterdags tussen negen en vier uur terecht voor een kopje koffie of thee, appeltaart of een warm broodje met bijvoorbeeld geitenkaas. Het lunchcafé is gekoppeld aan de dagbesteding van Stichting Keroazie. Deze organisatie heeft vanuit een zorgboerderij in Pieterburen als spil inmiddels ook woonvormen in Eenrum, Ulrum en Leek ter beschikking voor specifieke doelgroepen. Keroazie, zo vertelt teamcoördinator Wietske Kloppenburg, is een oud-Gronings woord uit de Franse tijd dat staat voor levensmoed. De mooie naam Mekkertil verwijst enerzijds naar het alom bekende dorpshuis, maar tegelijkertijd naar de zorgboerderij in Pieterburen. „Bij mekkeren denkt iedereen al snel aan geiten en dat klopt hier als een bus. Op de boerderij verzorgen cliënten van ons de geiten. Uit de melk maken we kaas, zodat we altijd verse geitenkaas kunnen presenteren: een echt streekproduct”.


De stichting zet zich breed in voor volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking, een psychiatrisch of verslavingsprobleem of een justitiële titel of taakstraf. Ze worden door hun ouder(s) of begeleider(s) aangemeld door een gemeente uit het Westerkwartier of door De Marne in het kader van doorgaans een WMO- of een WLZ-traject. „Ons hoofddoel blijft gericht op het lerend werken. Dat kan door soep te bereiden in het lunchcafé of te zorgen voor de bediening. Soms zijn we hier bezig met houtbewerking of maken we kaarten. Elke dag is weer anders en er is dus volop variatie voor de deelnemers”. Voor nieuwe deelnemers is er nog plaats.


Vanwege de naderende winter worden er vanaf heden ook stamppot menu’s aangeboden. Met het oog op de planning dienen deze wel een dag tevoren te worden besteld. Ook hiervoor kunt u vrijblijvend even binnenlopen in ‘Mekkertil’. Sinds de officiȅle opening door burgemeester Berend Hoekstra op 5 oktober neemt het aantal activiteiten er geleidelijk toe. In dezelfde ruimte is een winkeltje gevestigd waar je terecht kunt voor onder meer eigengemaakte kaarten, kaarsen en streekproducten zoals geitenkaas voor bijvoorbeeld saladedressing. In de komende tijd zullen trajecten op het terrein van arbeidsreintegratie aan de werkzaamheden worden toegevoegd. Kwaliteit van leven vormt hierbij een speerpunt naast een gemoedelijke sfeer.